Światowy Dzień Walki z Cukrzycą w WARSZAWIE

RELACJA ze ŚWIATOWEGO DNIA WALKI Z CUKRZYCĄ 2017 w Warszawie

CUKRZYCA NIE WYBIERA

… 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę, z których ponad milion jeszcze o tym nie wie …

SPRAWDŹ, CZY NIE JESTEŚ W GRUPIE RYZYKA

Pod takim hasłem odbywała się tegoroczna kampania z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w Warszawie prowadzona przez działaczy i wolontariuszy Fundacji dla Dzieci z Cukrzycą.

W ramach kampanii można było BEZPATNIE wykonać badania profilaktyczne oraz skorzystać ze specjalistycznych porad z zakresu diabetologii i dietetyki.

W niedzielę 12 listopada kampania prowadzona była w Galeriach Handlowych AUCHAN w Łomiankach i w Piasecznie.

W programie akcji znalazły się:

• BADANIA przesiewowe: pomiar glikemii i ciśnienia, obliczanie BMI;
  • CUKRZYCA typu 1 i typu 2 – informacja i edukacja diabetologiczna;
  • PORADY PRZEDLEKARSKIE z zakresu diagnostyki i leczenia cukrzycy;
  • PROFILAKTYKA cukrzycowa (porady specjalistów): diabetologia, dietetyka, aktywność fizyczna;
  • ATRAKCJE dla najmłodszych;

Nasze stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno starszych, jak i młodszych klientów Auchan. Dzięki wsparciu firm HAND-PROD (glukometry i paski) oraz LUMACARE (artykuły jednorazowe: rękawiczki, gaziki, etc.) przeprowadziliśmy około 700 pomiarów glikemii !!! Najchętniej cukier mierzyły osoby po 30 roku życia, przy czym zdecydowanie „odważniejsze” były kobiety J. Znalazło się również kilku młodych bohaterów, poniżej 12 roku życia J. Wszyscy śmiałkowie dostali nagrody: cukierki słodzoną stewią od firmy STEWIARNIA, a dzieci dodatkowo – balonowe zwierzaki.

Średnie z 675 pomiarów z 4 glukometrów mieściły się w zakresie 109 - 123 mg%. Niestety wyłapaliśmy kilkanaście osób zagrożonych cukrzycą, z podwyższonym poziomem cukru ok. 150 mg%. Niestety znalazł się wśród nich również 9 letni chłopiec z niepokojącym wynikiem 167 mg%. Wykryliśmy również kilka przypadków niezdiagnozowanej cukrzycy typu II (8 osób z cukrem ponad 200 mg% i jedną 357 mg%). Osoby te otrzymały pierwsze porady przedlekarskie dotyczące cukrzycy i zostały poproszone o pilną konsultację diabetologiczną.

W akcję aktywnie włączyli się WOLONTARIUSZE Fundacji z zaangażowaniem zachęcając Warszawiaków do wykonania pomiarów cukru, prowadząc edukację diabetologiczną (edukatorzy) i dietetyczną (dietetyczki), prowadząc badania przesiewowe (pielęgniarki diabetologiczne), rozdając broszury informacyjne (NOVO NORDISK, ACCU-CHEK) i numery SZUGARFRIKA-a J.

Zapraszamy do GALERII na fotorelację :)

Organizator kampanii: Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą

Wsparli nas: Auchan, Hand-Prod, Lumacare, Novo Nordisk, Accu-Chek, SzugarFrik, Stewiarnia.

Wszystkim wolontariuszom, firmom i Partnerom, zaangażowanym w akcję bardzo, bardzo dziękujemy! Do zobaczenia za rok J … może w większej liczbie miast Polski J