Roche Diabetes Care i Senseonics ogłaszają zawarcie umowy dystrybucyjnej dla systemu CGM Eversense®

Eversense to pierwszy wszczepiany system ciągłego monitorowania glikemii (Continuous Glucose Monitoring; CGM), który mierzy poziom glukozy do 90 dni bez konieczności cotygodniowej wymiany czujnika i noszenia ze sobą dodatkowego odbiornika. System daje osobom cierpiącym na cukrzycę większą elastyczność, pewność siebie i poczucie prywatności w radzeniu sobie z chorobą.

BAZYLEA, Szwajcaria, 25 maja 2016 r. /PRNewswire/ - Grupa Roche (SIX: RO, ROG; OTCQX: RHHBY) ogłosiła dzisiaj zawarcie umowy dystrybucyjnej na wyłączność z Senseonics Holding Inc. na wprowadzenie do obrotu nowego systemu CGM Eversense® we Włoszech, Niemczech i Holandii. System umożliwia ciągłe monitorowanie poziomu glukozy przez okres do 90 dni w porównaniu z 7 lub 14 dniami w przypadku niewszczepianych systemów CGM obecnie dostępnych na rynku. Czujnik, wszczepiany pod skórę ramienia, komunikuje się ze zdejmowalnym inteligentnym transmiterem noszonym na ramieniu i zasilanym akumulatorem. Dane o poziomie glukozy i jego zmianach w czasie można przeglądać w aplikacji mobilnej Eversense. Ponadto inteligentny transmiter alarmuje o zbyt wysokim lub zbyt niskim poziomie glukozy. Funkcje urządzenia pozwalają diabetykom uzyskiwać ważne informacje w czasie rzeczywistym o poziomie glukozy oraz analizować jego zmiany w ciągu dnia i inne przydatne dane, sprzyjając elastyczności i dyskrecji radzenia sobie z chorobą. Umowa przewiduje rychłe wprowadzenie opatrzonego znakiem CE systemu CGM na rynku włoskim, niemieckim i holenderskim. Spółki wspólnie udostępnią system Eversense diabetykom za pośrednictwem personelu klinik i lekarzy, którzy odbędą odpowiednie szkolenia.

źódło: http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/55324,25,roche-diabetes-care-i-senseonics-oglaszaja-zawarcie-umowy-dystrybucyjnej-dla-systemu-cgm-eversense%C2%AE-